dijous, 21 de febrer del 2013

Les retallades: és possible evitar-les?



Ja fa temps que el Govern de CIU va anunciant que per aquest 2013 les retallades seran molt importants, tan importants que doblaran les de l'any passat i passaran de 2.000 milions a 4.000 milions d'euros.

Aquestes retallades són necessàries o es poden evitar? Lamentablement sembla que la caixa de la Generalitat està buida i que s'ha de buscar la millor manera de repartir els pocs diners que es recapten. Així doncs, és possible acabar amb les retallades? Es poden invertir millor els diners?

Doncs sembla que sí, que hi ha algunes solucions possibles que mirarem d'anar desgranant.

La primera passa perquè l'estat espanyol ens prengui als catalans el 25% menys del que ens pren cada any. Cada any marxen de Catalunya cap a Espanya 16.000 milions d'euros en impostos que no tornen; una quarta part d'aquests diners, 4.000 milions, és el pressupost a retallar aquest any.

La segona solució és que Espanya ens pagui la meitat dels diners que ens deu als catalans. L'estat espanyol ens deu 8.000 milions d'euros que per llei ens ha de retornar, provinents de la disposició addicional tercera de l’Estatut i de partides de lleis de pressupostos generals que el govern no executa. La meitat de 8.000 milions? Doncs sí, el total a retallar.

Tercera solució: que l'estat espanyol canviï la distribució del sostre de dèficit i que permeti que la Generalitat pugui obtenir diners dels mercats internacionals. La situació actual és que l'estat espanyol no permet que Catalunya s'endeuti més d'un 0,7% del PIB, quan l'any passat el sostre de dèficit era de l'1,5%. Aquest baix límit en l'endeutament és el causant que les retallades hagin passat dels 2.000 milions del 2012 als 4.000 milions del 2013. Fins i tot el Parlament europeu ha aprovat un informe (votat també majoritàriament pel partit popular europeu) on recomana repartir l'esforç dels ajustos de dèficit de forma equitativa entre les administracions estatal i autonòmica. Recordem que el sostre de dèficit per al govern d'Espanya és del 3,8% del PIB.
És cert que els diners són limitats, però hi ha algunes despeses que són, si més no, discutibles. Una d’elles són els 47 milions d'euros al dia que l'estat espanyol destina a polítiques de defensa. Amb la dotació de dues setmanes de defensa, no hi hauria retallades en educació i es podria pagar la subvenció a totes les entitats del tercer sector. Una xifra sorprenent són els 700 milions d'euros anuals que es destinen a subvencionar la fiesta dels toros. 700 milions és més que totes les retallades que es van haver de fer l'any passat en el món educatiu i en tots els concerts del tercer sector per la gent gran o en el món sanitari. Per no parlar del contracte de compra d'armament, que suposa una despesa de 28.000 milions d'euros anuals. Només amb la reducció d'una setena part d'aquesta despesa ja no s'haurien de fer retallades a Catalunya.

Són moltes les possibilitats que se'ns obren per davant per evitar les retallades socials a Catalunya, però és clar que per a fer una bona priorització dels recursos caldria primer que alguns prenguessin consciència de què la sanitat i l'educació no són una despesa, són una inversió.

2 comentaris:

  1. Si Mònica estic amb tu i amb tota la teva exposició i encara aniria molt més lluny, però vistes les coses com estan amb el govern Espanyol dubto que ara per ara trague'm res de res, l'única cosa que queda es lluitar amb totes les nostres forces per obtenir la llibertat trencant les dures carenes en que ens tenen lligats i si et passes t'afegeixen un espai cubic-ol amb barrots d'acer per finestra, de tota manera espero que la raó arribi i el repartiment del dèficit sigui més just.

    ResponElimina
  2. Xavi, com tu molt bé dius, cal que seguim lluitant amb totes les nostres forces... i no desesperar!

    ResponElimina